IMG_3375

Hätkähdyttävät tosielämän tarinat saivat Porin Lukion henkilökunnan pohtimaan turvallisuutta arjen valinnoissa

“Hyvää huumoria, mielenkiintoinen sisältö ja todella ammattitaitoiset kouluttajat” rehtori Janne Hakoniemi kommentoi.

Hän ja 80 muuta Porin Lukion henkilökunnan jäsentä osallistuivat Turvallisuuskeskuksen järjestämään henkilöstöpäivään, jossa opeteltiin ensiapua, aggressiivisen henkilön kohtaamista ja alkusammutusta.

“Näin isolle joukolle on vaikea järjestää sellaista ohjelmaa, mikä kiinnostaisi kaikkia. Turvallisuuskeskuksen järjestämän päivän sisältö koettiin niin verran tärkeäksi, että aihe kiinnosti jo lähtökohtaisesti meillä jokaista. Lisäksi kouluttajat esittivät asian hyvin vauhdikkaasti, ja he kyllä vangitsivat koko henkilöstön huomion.”

Pelastusalan henkilöstö joutuu kohtaamaan työssään todella pysäyttäviä tilanteita. Moni niistä on alkanut pienestä huolimattomuudesta. Alueen kouluttajilla on vuosien kokemus pelastajan työstä, ja he havainnollistavat onnettomuuksien syy-seuraus-suhteita kertomalla näistä elävän elämän tapahtumista.

“Hätkähdyttävät tarinat saivat ajattelemaan turvallisuutta arjen pienissä valinnoissa. Monesti ihminen oikaisee turvallisuusasioissa tai säästää materiaaleissa, mutta seuraukset voivat kostautua myöhemmin. Koulutus sai koko henkilökunnan miettimään uudelleen suhtautumistaan työpaikalla mahdollisesti havaittaviin turvallisuuspuutteisiin.”

Hätäensiapu ja kiristyssiteiden käyttö oli Hakoniemen mukaan päivän parasta antia.

“ Emme olleet ymmärtäneet, miten tärkeää verenvuodon tyrehdyttäminen on. Moni jäi koulutuksen jälkeen pohtimaan, onko kodin ja auton ensiapupakkaus kunnossa. Hätäensiavun koulutus oli hyvä muistutus siitä, että väärin toimimista ei tarvitse ensiaputilanteessa pelätä. Tärkeintä on, että toimii.” Hakoniemi muistuttaa.

Hakoniemi pitää turvallisuusaiheista henkilöstöpäivää työyhteisöä kehittävänä, yhteisenä toimintana.

“Kun opiskelemme yhdessä niinkin tärkeää asiaa kuin hätäensiapua, näemme työkaverit eri ympäristössä ja eri roolissa. Se yhdistää ja antaa uutta perspektiiviä myös työpaikalle.”